Zapečený chřest se šunkou a rajčaty, česnekovo - jogurtový dip

Recept pro 2 porce


Suroviny:

 

Postup:

Škrabkou na brambory oloupeme čerstvý chřest, opatrně začínáme pod hlavičkou směrem ke kořenu, dřevnatý konec odřízneme. Chřest vložíme do osolené vařící se vody, poté ihned vypneme a necháme chřest dle chuti /na skus/ změknout. Máme-li zeleninu měkkou, opatrně scedíme a zchladíme studenou vodou, poté na cedníku necháme okapat. Na pánvi si rozehřejeme přepuštěného másla Ghí, vložíme chřest, osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme, opečený chřest vyjmeme. Na másle po opékání chřestu krátce z obou stran opečeme na plátky nakrájená rajčata, osolíme a opepříme. Přepuštěným máslem Ghí si vymažeme zapékací misku, jejíž dno vyskládáme opečeným chřestem, na chřest dáme plátky šunky, poté poklademe opečená rajčata a zasypeme částí nasekané petrželové natě. Nakonec zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně, do kterých vmícháme nastrouhaný sýr, již nesolíme. Pečeme v rozehřáté troubě při 150 °C dozlatova.

 

Česnekovo-jogurtový dip:

Do bílého jogurtu zamícháme nastrouhaný česnek, dle chuti osolíme, opepříme a přidáme nadrobno nasekanou petrželovou nať, důkladně zamícháme.

Náš tip: Podáváme s našimi ochucenými kuskusy či bulgury a různými zeleninovými saláty, či sterilovanou zeleninou