Opět Vám došla inspirace, co Vašim milým strávníkům uvařit? Sestavili jsme pro Vás víkendový jídelníček!

SOBOTA

Snídaně

Pomazánka z tuňáka s opečeným toustem

Vycezeného Tuňáka kousky ve slunečnicovém oleji 1000 g vložíme do misky, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli (můžeme použít jarní cibulku), osolíme, opepříme, přidáme lžíci hořčice, plátek másla a vidličkou důkladně promícháme. Máme-li pomazánku hustou a špatně by se roztírala, přidáme pár lžic oleje, ve kterém je ryba naložená.

Podáváme na opečeném toustu nebo jiném pečivu dle chuti.

Snídani pro pestrost doplníme čerstvou zeleninou.

Ke snídani se rovněž hodí naše pestrá nabídka čajů – pohodlně je připravíte v našem French pressu a vydrží Vám déle teplé v naší Sklenici s dvojitou stěnou z borosilikátového skla.

Oběd

Polévka: Zeleninový vývar s bulgurem

Očištěnou a nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu (na 4 porce 1 kus mrkve, 1 kus petržele a 1/4 celeru) orestujeme na másle, po 3 minutách přidáme najemno nakrájenou cibuli a další 3 minuty společně restujeme. Poté zalijeme vodou a 5 minut provaříme na mírném plameni. Dle návodu si připravíme Bulgur s červenou čočkou a quinoou 200g. Do hotového vývaru přidáme bulgur, promícháme a nakonec přidáme nadrobno nasekanou petrželovou nať. Stáhneme z ohně, promícháme a necháme 5 minut odstát, aby se nám chutě propojily.

Hlavní chod: Rizoto z houbové rýže a vepřového masa ve vlastní šťávě sypané sýrem

Podle návodu na obalu si připravíme Houbovou rýži 200g. Na pánev nalijeme trošku oleje, necháme rozehřát, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, dva stroužky nasekaného česneku a orestujeme do sklovata, poté můžeme přidat zeleninu – buďto kořenovou, pokud nám zbyla ze zeleninového vývaru, anebo můžeme použít mraženou směs – společně s cibulí a česnekem ji krátce orestujeme. Přidáme konzervu Vepřového masa ve vlastní šťávě 300g a vařečkou rozmělníme na menší kousky, provaříme a smícháme s hotovou houbovou rýží. Promícháme a dle chuti osolíme a opepříme. Při podávání zdobíme strouhaným sýrem a jako doplněk podáváme s čerstvou, nebo sterilovanou zeleninu, či zeleninovým salátem.

Večeře

Ratatouille s houbami a kuskusem

Tři papriky zbavíme jadřinců a nakrájíme na nudličky, cca 400 g čerstvých hub, jednu menší cuketu a tři větší rajčata nakrájíme na kostičky, jednu větší cibuli a česnek dle chuti nakrájíme najemno. Do rozpáleného oleje v kastrůlku přidáme cibuli, česnek a orestujeme, přidáme cuketu, papriky, houby, osolíme, opepříme, přidáme snítku rozmarýnu, snítku tymiánu (bylinky nejprve natrháme či pokrájíme) a nakrájená rajčata. Restujeme doměkka, tzv. na skus. Přilijeme 3-5 lžic drcených rajčat ve vlastní šťávě (v krajním případě použijeme kečup), zarestujeme, přidáme hrst nadrobno nasekané petrželové natě, zamícháme a můžeme servírovat. Mezitím jako přílohu dle návodu připravíme Kuskus s rajčaty 200g, nebo Kuskus zeleninový 200g. Připravený pokrm ozdobíme strouhaným parmezánem.

NEDĚLE

Snídaně

Ovesná kaše s malinami

Dle návodu připravíme Ovesnou kaši s malinami 130g. Kaši doplníme čerstvým ovocem, ořechy, medem či javorovým sirupem – exkluzivní královská snídaně je tak připravená do 15 minut.

Oběd

Polévka: Rajčatová polévka se zeleninovou tarhoňou

Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo a v hrnci na rozpáleném oleji či másle ji orestujeme 3 minuty, poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a znovu krátce orestujeme. Přidáme nadrobno posekaný česnek (2 stroužky,) osolíme, opepříme a přidáme 2 lžíce Dvojitého rajčatového protlaku 850g, lehce pocukrujeme a společně orestujeme. Až se začne základ lepit na dno, zalijeme požadovaným množstvím vody a provaříme cca 10 min, poté dochutíme solí, pepřem, česnekem (je-li třeba) a bazalkou. Polévku odstavíme. Jako vložku do polévky použijeme Tarhoňu se zeleninou 200g uvařenou zvlášť - podle postupu přípravy, která je uvedena na obalu.

Do polévky můžeme přidat pár pokrájených cherry rajčátek.

Hlavní chod: Falešné špagety pomodoro

Na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, najemno nakrájený česnek, přidáme 2 lžíce Dvojitého rajčatového protlaku 850g, osolíme, opepříme, přidáme trochu cukru a dále restujeme do té doby, než se začne základ lepit na dno. Poté přidáme na kostičky nakrájený Luncheon meat 300g, promícháme, prohřejeme a dle potřeby podlijeme vodou, ve které jsme vařily špagety. Krátce provaříme a dochutíme solí, pepřem, česnekem a bazalkou. Do takto připravené omáčky můžeme přidat pár pokrájených rajčat a krátce do lehkého změknutí provaříme. Nakonec vmícháme uvařené špagety a při servírování zdobíme nastrouhaným sýrem.

Malá poznámka ke Dvojitému rajčatovému protlaku 850g – chápeme, že při běžném domácím vaření spotřebovat 850 gramů protlaku není jen tak. Nespotřebovaný protlak přendejte z plechovky do pečlivě umyté zavařovací sklenice, uzavřete víčkem a vložte do lednice. Krk na to dáme, že Vám takto ošetřený protlak vydrží minimálně dalších 14 dní. Vlastně nevydrží, protože náš protlak je tak dobrý, že jej spotřebujete mnohem dříve. ;-)

Chvíle po nedělném obědě si můžeme zpříjemnit kávou či čajem BALCONI Oplatkou s tmavou čokoládou.

Večeře

Pečené kuřecí paličky a bulgur s restovanou cibulkou

Očištěná a omytá kuřecí stehna nebo paličky vyskládáme do pekáče, osolíme, opepříme, přidáme celý kmín, podlijeme vodou a pečeme v předehřáté troubě při 150 °C do měkka (cca 1 – 1,5 hodiny dle velikosti). Během pečení stehna podléváme a přeléváme výpekem, cca 20 minut před koncem pečení položíme na stehna plátky másla a dopečeme, znovu přeléváme výpekem. Jako přílohu jsme zvolili Bulgur s restovanou cibulkou 200g, který lehce připravíte podle návodu na obalu. Při podávání přelijte porce kuřete máslovým výpekem. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že je to skvělá kombinace. Pro fajnšmekry – můžete též kuřecí stehna či paličky namarinovat a připravit na grilu. V kempu na dovolené, nebo v pohodlí domova.

 

DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE TÝM RYCHLÉHO VAŘENÍ.

 

Slevu 15 % na další nákupy získáte, pokud se registrujte se na našem e-shopu: https://www.rychlevareni.cz/registrace/