Vyzkoušejte původní staročeský recept...
Suroviny na 4 porce:
- Kuře naporcované 1 ks – nechceme – li se porcovat s kuřetem, můžeme použít stehna, čtvrtky, paličky – běžné části kuřete, které koupíme již připravené od řezníka
- Houby čerstvé mix 200 g, použijeme – li houby sušené, musíme je předem namočit, min. 1 hodinu
- Slanina 100 g
- Cibule 1 ks
- Máslo ¼
- Jablka 2 ks
- Pepř celý cca 10 kuliček, sůl
- Jalovec cca 4 kuličky
- Bobkový list 2 ks
- Tymián – snítka, použijeme – li čerstvý, špetka použijeme – li sušený
Návod k přípravě:
V pekáči orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme díl másla, nahrubo nakrájenou cibuli a krátce osmahneme. Dále přidáme na kostky nakrájená a oloupaná jablka bez jadřinců, houby, koření a vše společně krátce orestujeme. Podlijeme sklenicí vody cca 2 dcl. Na vrch vyskládáme porce osoleného kuřete. Poté pečeme v rozehřáté troubě při 160 °C do měkka. Během pečení kuře podléváme a přeléváme výpekem – bude křehčí a šťavnatější. 20 minut před dokončením poklademe kuře zbylým máslem a necháme dopéct.
Náš tip:
Jako přílohu vybírejte mezi našimi bulgury, kuskusy a rýžemi, při podávání podlévejte kuře výpekem.