Chřest v omáčce z modrého sýra

Suroviny pro 2 porce:

  • 1 ks bulgur zeleninový
  • 200 g čerstvého chřestu
  • 100 g modrého sýra – sýr s plísní uvnitř – např. Niva
  • 100 ml smetany
  • sůl, pepř dle chuti
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla Ghí 

    Postup: 
    Škrabkou na brambory oloupeme čerstvý chřest, opatrně začínáme pod hlavičkou směrem ke kořenu, dřevnatý konec odřízneme. Chřest vložíme do osolené vařící se vody, poté ihned vypneme a necháme chřest dle chuti /na skus/ změknout. Máme-li zeleninu měkkou, opatrně scedíme a schladíme studenou vodou, poté na cedníku necháme okapat. Na pánvi si rozehřejeme přepuštěného másla Ghí, vložíme chřest, osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme. Opečený chřest vyjmeme a do stejné pánve nalijeme smetanu, nasypeme nastrouhaný sýr a za stálého míchání za pomalého varu necháme sýr rozpustit. V případě husté konzistence omáčky můžeme ředit mlékem.

Náš tip: Podáváme s našimi ochucenými kuskusy či bulgury