Naše babičky prostě vědí, co je dobré. Populární ghí pocházející z Indie vyráběly ve svých domovech od nedávna. Máslo přepouštěly hlavně kvůli zvýšení trvanlivosti, protože v chladu vydrží čerstvé i několik měsíců. Navíc se tak zvýší stupeň přepalování, tedy teplota, při které se tuk začíná pálit, a to z původních 150–180 °C na 200–250 °C. Proto se na něm mnohem lépe smaží a jídlo je tak extrémně dobré!
Dalším jeho velkým plusem je, že na rozdíl od klasického másla nezvyšuje hladinu cholesterolu a usnadňuje trávení. Máslo se při přepuštění také vyčistí od mléčných bílkovin, takže je vhodné i pro lidi trpící intolerancí na mléčné výrobky. O vitamínech a minerálech ani nemluvě – prostě jasný vítěz pomyslné soutěže o ,,nejlepší'' tuk. Indové moc dobře vědí, proč ho tak hojně využívají v tradiční ajurvédské medicíně. :-)
Křupavá opečená zelenina
4 hrnky růžičkové kapusty
1 větší batáta, nakrájená na kostky
Lžička kurkumy
Lžička tymiánu
1 lžíce ghí
Předehřejeme si troubu na 170°C. Mezitím si na pečícím papírem vyložený plech naskládáme zeleninu a zalijeme rozpuštěném ghí máslem. Pořádně promícháme, posypeme tymiánem a kurkumou a pečeme 30-40 minut.
Zkusili jste někdy vařit s ghí? Podělte se s námi o váš nejoblíbenější recept na našem instagramovém nebo facebookovém profilu, budeme se moc těšit! :-)