Že jsou saláty vyloženě letní záležitostí a k zimě se hodí spíš něco teplejšího? Nenechte se zmýlit. I salát vás dokáže pořádně prohřát. Stačí přidat pečenou sezonní zeleninu a další vařené ingredience jako je rýže, quinoa nebo třeba kuskus. A hlavně nezapomeňte na dresing! Ten tvoří základ každého salátu a bez něj by to prostě nebylo ono. Co takhle zkusit zkombinovat sladký med s pečenou dýní, nadýchanou quinoou a sýrem feta?
Zimní salát
½ hrnku quinoi
1 malá dýně (= cca 2 hrnky nakrájené dýně na kostky)
3 uvařené řepy
½ hrnku fety
3 lžíce slunečnicových nebo dýňových semínek
Hrst salátové směsi
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce balsamikového octu
1 lžíce medu
Předehřejte si troubu na 200°C a oloupejte a na kostičky nakrájejte dýni. Vložte na papírem vyložený plech a pečte 30 – 40 minut, dokud dýně nezměkne. Mezitím si připravte quinou v poměru s vodou.1:2,5. Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou na slabém ohni. Mělo by to zabrat cca 20 minut. Do velké salátové mísy přidejte salátový mix, quinou, nakrájenou řepu, dýni a fetu. Osmahněte na pánvičce semínka po dobu jedné minuty a posypte jimi salát. Nakonec vše zakápněte dresingem, který si připravíte smícháním olivového oleje, balsamikovým octem a medem.
Jaký je váš nejoblíbenější dresing? Napište nám na našem instagramovém nebo facebookovém profilu, budeme se moc těšit! Krásný den přeje tým Rychlého vaření.