Zelená jarní rýže a farmářské trhy

Blíží se víkend a vy přemýšlíte, kam vyrazit? A co se vydat na oblíbené farmářské trhy. Ty v posledních letech zažívají doslova boom jsou hojně navštěvované mladými lidmi, páry i moderními rodinami. Vezměte s sebou pravou českou síťovku anebo ručně dělaný košík a nakupte si ty nejčerstvější suroviny od českých farmářů, ze kterých uvaříte to nejčistší jídlo. Na trzích si přivoňte ke koření, dejte si kávu, zakousněte se do koláče jako od babičky, nezapomeňte na pugét květin a užívejte si vůně linoucí všude kolem. A co nikdy nechybí v našem košíku? Jarní cibulka, pár brambor, česnek, bylinky v květináči a výše zmíněné květiny… A co z takových čerstvých bylinek a zeleniny uvařit? Jeden tip bychom tu měli. Navíc to bude rychlé a barevné! 

 

d841ba16-a3df-11ea-8b23-a0369f10330e

Jarní zelená rýže s kokosem

Suroviny:

2 balení rýže

1 balení kokosového mléka

1/2 l vody

1/2 lžička soli

2 lžíce olivového oleje

3 ks jarní cibulky

2 stroužky česneku

lístky čerstvého kari

 

Rýži propláchneme a necháme okapat. Do hrnce si nalijeme kokosové mléko s vodou. Přivedeme k varu, osolíme a vhodíme rýži. Vaříme na mírném ohni, dokud není rýže měkká. (V případě potřeby přilijeme trochu vody, ale jen tolik, aby byla v závěru vypařená.) Mezitím si na olivového oleji osmahneme pokrájené jarní cibulky a po chvilce přidáme i plátky oloupaného česneku. Máme-li lístky kari, přidáme je také. Po mírném osmahnutí vmícháme do hotové kokosové rýže a můžeme podávat například k pikantním kuřecím křidélkům Buffalo.