Shepherds’s pie neboli pastýřský hovězí koláč

Máte tentokrát chuť na něco slaného? Pak by na vašem stole rozhodně neměla chybět anglická klasika zvaná Shepherds’s pie neboli pastýřský masový koláč. Tenhle pokrm původně ze zbytků je velmi jednoduchý a kombinace mletého masa se zapečenými bramborami dostane nejednoho člena rodiny. Když koláč navíc provoníte oblíbenými bylinkami, nemůžete šlápnout vedle! :-)

 

2d88558a-892c-11ea-9fdb-a0369f103266 (1)

Pastýřský koláč (porce pro 4 osoby)

600 g hovězího masa

2 mrkve na malé kousky

1 cibule, nakrájená nadrobno

4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno

250 ml hovězího vývaru

Sůl, pepř, olivový olej

Lžíce rajského protlaku

Lžíce drcených rozmarýnových lístků

1/2 lžíce tymiánových lístků

Pár kapek worcestrové omáčky

 

Bramborová kaše

900 g brambor

1 žloutek

80 g másla

80 ml smetany

 

V hrnci uvaříme oloupané a na menší kousky nakrájené brambory. Dále si na olivovém oleji dozlatova orestujeme cibuli s mrkví a přidáme česnek s mletým hovězím. Osolíme, opepříme, přidáme trošku mouky a promícháme. Poté vmícháme rajský protlak, vývar, bylinky a worcestrovou omáčku. Po zhruba 15 minutách nalijeme hotovou směs do zapékací formy, kde ji rovnoměrně rozprostřeme. Slijeme vodu z brambor, přidáme smetanu, máslo a pomocí kuchyňského robota vyšleháme bramborovou kaši. Nakonec přidáme žloutek. Tu poté navrstvíme na masovou směs a dozlatova pečeme zhruba 30 minut na 200°C.

 

Máte raději sladké nebo slané koláče? Napište nám na našem instagramovém nebo facebookovém profilu, budeme se moc těšit! Hezký den přeje tým Rychlého vaření. :-)