Basmati, parboiled, arborio, jasmínová... Vsadíme se, že byste jen stěží našli domácnost, kde by ve spíži chyběl alespoň jeden druh rýže. Z téhle univerzální obiloviny lze mrknutím oka připravit hlavní chod či dokonce dezert. Je to prostě perfektní základ pro téměř každé jídlo a dokonce může být hlavní hvězdou vaší kuchyně.
A právě s tím vám dnes pomůžeme. Připravili jsme si pro vás 3 pokrmy, se kterými zaručeně zazáříte. Začněme ale tím nejdůležitějším – jak správně připravit rýži, aby byla krásně nadýchaná a sama o sobě chutná? Spoustu receptů činí její přípravu velmi jednoduchou, ale každý, koho znáte, ji alespoň jednou připálil nebo se mu minimálně celá slepila. Chcete mít jasno v poměru vody a čase vaření jednou provždy? Čtěte dále!
Tak to vezmeme pěkně popořádku...
Před jakoukoli úpravou vždy začněte tím, že rýži nejprve důkladně propláchnete. Do hrnce nalijte vodu (na každý šálek rýže připadá jeden a půl šálku vody), přidejte špetku soli a přivedeme k varu. Vmíchejte rýži a přikryjte poklicí. Důležit pot je na skutečně mírném plamenu vařit cca 18 minut a dalších 5 minut dusit na vypnuté plotýnce - především dušení na závěr plno z nás vynechává! Těsně před podáváním rýži zlehka promíchejte vidličkou a voilá! Měkká a nadýchaná rýže je hotová. Celý proces můžete ještě zkrátit s předvařenou rýží hotovou do 10 minut, kterou najdete na našich webových stránkách (link).
Základ máme a co dál? Je nevyšší čas vyrazit do lesa, protože na nás čeká houbová rýže s jarní cibulkou. Obsah sáčku smíchejte se 400 ml vody a postupujte podle výše zmíněného postupu. Na pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm najemno nakrájenou cibulku spolu s čerstvými houbami, které jste si přinesli ze své cesty. A že nerostou? Nezoufejte, protože v naší houbové rýži je hub tolik, že už jich ani vlastně víc přidávat nemusíte! Vše přidejte k hotové rýži a posypte třeba strouhaným sýrem. Místo tradičního eidamu zvolte třeba goudu nebo gran padano!
Máte chuť na něco divočejšího? Pak je pro vás rýže na mexický způsob plná pikantních kuřecích nudliček s červenými fazolemi jako dělaná. Rýži připravíte stejně jako podle předchozího receptu. Mezitím na olivovém oleji orestujte na nudličky nakrájené kuřecí maso, cibuli, česnek a dle chuti jalapenos pastu. Vše dochuťte solí a pepřem. Poté přidejte na kostičky nakrájené rajče a znovu krátce orestujte. Nakonec přimíchejte sterilované fazole
s částí nálevu, který vytvoří chutnou šťávu, a krátce prohřejte. Vše smíchejte s rýží a chutný pokrm je na světě!
Na závěr by to chtělo sladkou tečku. Co trochu zaexperimentovat s rýží s višněmi a skořicí s vanilkovou zakysanou smetanou a čerstvým ovocem? Zatímco se vám bude vařit rýže, ochutťe zakysanou smetanu citronovou kůrou a vanilkovým cukrem. Vše důkladně promíchejte. Nakrájejte si jablko na kostičky a krátce jej orestujte na nepřilnavé pánvi. Poté ho smíchejte s připravenou višňovou rýží a ozdobtee ochucenou smetanou a případně dalším čerstvým ovocem. Kreativitě se meze nekladou! ;-)
Vidíte? Rýže nemusí být jen nudná příloha k masové směsi, dají se z ní připravit hotové zázraky. Doufáme, že jsme vás navnadili a naše recepty brzy vyzkoušíte. Máte nějaký svůj oblíbený, který by tu rozhodně neměl chybět? Podělte se s námi na našem Instagramu nebo Facebooku, moc rádi vyzkoušíme něco nového.