Pravá asijská kachna

Co tak milujeme na asijské kuchyni a proč je takovým univerzálním zaklínadlem pro každý mlsný jazýček? Asi, že asijské pokrmy jsou jednoduché, kombinují zvláštní chutě, které ale lze skvěle balancovat. A my to naučíme i vás! 

 

Pomoci nám může aromatické koření, jako je třeba zázvor, ale také "spicy" chutě česneku nebo třeba jarní cibulky. Na pestrost a vyváženost chutí jsme se soustředili i my při tvorbě receptu na kachní prsa na medu se sojovou omáčkou a zázvorem. Tahle perla asijské kuchyně spolu s nadýchanou zeleninovou rýži zaručeně uspokojí všechny vaše chuťové pohárky a její příprava je navíc super rychlá a snadná! Už se vám sbíhají sliny? Jdeme na to!

 

5d8edc20-5c88-11ea-8328-a0369f103266

Kachní prsa na medu, se sójovou omáčkou a zázvorem

2 kachní prsa

½ hrnku kuřecího vývaru

2 lžíce medu

2 lžíce sojové omáčky

2 lžíce rýžového vína

1 lžíce zázvorového sirupu

1 lžíce rajčatového protlaku

1 lžička citronové šťávy

Špetka soli

Špetka kajenského pepře

Špetka mletého černého pepře

Špetka chili

Zeleninová rýže

 

Předehřejte si troubu na 200°C. Kachní prsa ze všech stran osolte a opepřete kajenským a černým pepřem. Prsa dejte na pánev kůží dolů a na středním stupni maso opékejte z obou stran, dokud se nevyškvaří z kůže všechen tuk. Prsa nyní přendejte do pekáčku a nechte 12 minut dopéct v troubě, dokud kůžička nezezlátne. Poté nechte prsa zakryté folií odpočinout při pokojové teplotě. V pánvi smíchejte vývar, med, sojovou omáčku, rýžové víno, zázvorový sirup, chili a citronovou šťávu. Omáčku vyšlehejte a vařte, dokud nezhoustne (cca 2 minuty). Kachní prsa nakrájejte na tenké plátky, zalijte omáčkou a servírujte se zeleninovou rýží. Tu připravíte tak, že zalijete 400 ml studené vody a přivedete k varu. Za občasného míchání vařte asi 5 minut, než se vyvaří veškerá voda. Poté odstavte, přiklopte poklicí a nechte ještě 3 minuty dojít.

 

Jaká je vaše nejoblíbenější světová kuchyně? Za nás vede právě asijská nebo třeba indická. Napište nám na našem instagramovém nebo facebookovém profilu, budeme se moc těšit! Spoustu barevného vaření přeje tým Rychlého vaření. :-)