Plánujete romantický večer s vaší drahou polovičkou a chcete na ni zapůsobit? Jenže steak na všem seznamu ve vás probouzí respekt? Nebojte, máme pro vás podrobné instrukce, které vám pokaždé zaručí výsledek jako z luxusní restaurace.
Základem je kvalitní a správně ukrojené maso, které má mít šířku dvou tří palců. Před přípravou je dobré ho nechat cca hodinu venku, aby se zahřálo na pokojovou teplotu. Ujistěte se, že je gril/pánev před použitím naplno rozpálená (poznáte to podle toho, že se z ní ,,kouří'').
1. Steak nejdříve pomažte olejem.
2. Maso z každé strany zprudka minutu až dvě opečte na rozpálené pánvi.
3. Otočíte na první stranu, dejte na něj kostku másla, přiklopte pokličkou a nechte stát 10 minut. Malý tip: čím je maso ,,gumovější‘‘, tím je méně propečené.
4. Osolte, opepřete a přidejte bylinky podle chuti.
5. Nakrájejte na plátky a podávejte například s rajčatovou salsou, kterou si připravíte následovně:
Rajčatová salsa
200 g rajčatového protlaku
Hrst čerstvého koriandru
2 stroužky česneku
1 cibule šalotka
½ chilli papričky
3 lžíce olivového oleje
Sůl, pepř, římský kmín
Na oleji orestujte šalotku, česnek a chilli papričku. Přidejte protlak s kořením a nechte vychladnout. Před servírováním se steakem přidejte čerstvý koriandr a máte hotovo. :-)
Zkoušeli jste už někdy u vás doma připravit steak? Napište nám, jak to dopadlo na našem instagramovém nebo facebookovém profilu, budeme se moc těšit.