Oslaďte si Vánoce staročeskou pochoutkou “muzika”

Vánoce jsou za dveřmi a přípravy na svátky už jsou vlastně skoro hotové. Co letos ale zkusit obnovit staré tradice, které už skoro došly k zapomnění? Jedním z nich je sladký dezert zvaný Muzika, který se obvykle servíroval na konci vánočního menu spolu s vánočkou. Je to v podstatě dost záhadný pokrm, protože nikdo dodnes neví, jestli se jedná o kompot, nápoj, přílohu nebo samostatný pokrm.

 

Každopádně všechny recepty na muziku mají společné to, že se dohromady smíchá sušené ovoce, ořechy a koření. Jestli vám tato kombinace zní slibně, pak si určitě tuhle pochutinu zamilujete. Jednalo se o poslední krok z původní štědrovečerní večeře. Ta se skládala z 9 pokrmů – začínalo se chlebem a pokračovalo polévkou, houbovým kubou, jáhlovou kaší, topinkami s česnekem, muzikou, ovocem a punčem s vánočkou nebo závinem.

 

921d9fe0-1fec-11ea-9668-008cfa043684 

 

Na 4 porce budete potřebovat:

300 g sušených švestek (naleznete je v našem vánočním balíčku)

Hřebíček

2 lžíce cukru

Lískové ořechy a mandle

Hrst rozinek či datlí

Svitek skořice

Rum podle chuti

Badyán

1 citron

 

Smíchejte švestky spolu s ořechy, zalijte vodou a nechte přes noc nabobtnat. Druhý den přidejte koření a uveďte do varu. Vaříme zhruba 10 minut do změknutí. Poté vyndejte koření a dochuťte citronovou šťávou a kůrou, cukrem a rumem podle chuti.

 

Tak schválně – dodržujete pořád oněch devět jídel? Nebo to vynahrazujete devíti druhy cukroví? Napište nám na našem instagramovém nebo facebookovém profilu, budeme se moc těšit.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení