Ňoky nebo noči, jak se to správně vyslovuje a jak se to vlastně vaří?

Představte si, že jste na romantické večeři zahloubaní do hovoru o společných zálibách a přichází číšník s menu. Po krátké úvaze si vyberete lahodné ňoky. Nebo noči? Nebojte, nejste rozhodně jediní, kdo s výslovností této dobroty zápasí. Tyhle bramborové noky totiž obsadily pomyslnou nejvyšší příčku problémové výslovnosti.

 

Jak to s nimi nakonec je? V italštině se ,,c‘‘ spolu s ,,chi‘‘ vyslovuje jako ,,ki‘‘ a ,,gn‘‘ se čte jako ,,ň‘‘. Takže jediný správný výraz je [ňoky].  Když už máme trapas zažehnaný, můžeme se vrhnout na samotnou domácí přípravu. Co když se rande v restauraci povede a příště už chcete pozvat partnera na domácí večeři? ;-)

 

Noky jsou skvělá příloha i základ pokrmu, hodí se k různým chutím, můžeme je osmažit, opéct či uvařit a navrch přidat hromadu sýru. Už se vám sbíhají sliny? Tak jdeme na to!

 

ca882432-12b7-11ea-bf99-a0369f103266

 

Budeme potřebovat:

1 kg gnocchi

Libečkové pesto se sušenými rajčaty San Marzano

 

Postup:

Gnocchi vařte ve vodě přibližně 2 minuty, dokud nevyplavou. Smíchejte s omáčkou nebo pestem dle své chuti. My jsme sáhli po libečkovém pestu se sušenými rajčaty San Marzano a posypali sýrem. Rozhodně doporučujeme!

Tip na konec: Italové tvrdí, že čím méně mouky v těstu, tím lépe. Proto moukou spíše šetřete, aby vám pak gnocchi při vaření neztvrdly.

 

Jak vyslovujete gnocchi vy? Napište nám na našem instagramovém a facebookovém profilu, budeme se moc těšit. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení