Neposedná kuchyně: nový bulgur a Maroko!

Máme pro vás něco speciálního, ano ano, už zase :) a tentokrát je to něco, co voní dobrodružstvím a dálkami - je to cestovní seriál “Neposedná kuchyně”, ve kterém budeme společně objevovat “cuisine” z celého světa. Premiérové vydání našeho seriálu se vydává po stopách bulguru do sluncem provoněné marocké kuchyně. Ta je známá svou vynikající kombinací jemného koření a mnoha chutí, které ji činí jedinečnou. Čekají tak na vás jídla dokonale ochucená hlavně kmínem, paprikou, muškátovým oříškem a koriandrem a plná nekonečného množství zeleniny a luštěnin. No nezní to skvěle?

 

Říká se, že čím déle se jídlo připravuje, tím lépe chutná. Jestli tomu tak opravdu je, pak je Maroko absolutní vítěz. Příprava tady trvá celé hodiny a v jídlech kombinují několik chutí najednou, které jste určitě nikdy v životě nezkusili. Nebojte se, pořád zůstáváme RYCHLÉ vaření a vy tak nemusíte trávit tolik času za plotnou, abyste si doma vychutnali marocky-exotickou atmosféru. S bulgurovou lahůdkou tajine to totiž zvládnete za pár minut. 

 

maroko

 

Kromě kuskusu totiž bulgur patří mezi nejoblíbenější suroviny v Maroku. Co to vůbec je? Výživný bulgur je předvařená a nalámaná celozrnná pšenice, takže vám ušetří spoustu času v kuchyni. Tato chutná příloha ze Středomoří a zemí Středního východu vyniká svou jemnou oříškovou chutí. Existuje spoustu způsobů, jak můžete zařadit tato všestranná zrnka do svého jídelníčku – přidejte bulgur do polévek, salátů nebo jako přílohu k masu a nebo zkuste náš oblíbený marocký vegetariánský recept (který jsme oživili naší novinkou: bulgurem s červenou čočkou a quinoou! 

 

Na Marocké zeleninové tajine s bulgurem potřebujeme:

  • 200 g bulguru s červenou čočkou a quinoou
  • Půl plechovky nakládaných rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Půl střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Malá cuketa
  • Velká mrkev
  • Půl lžičky mletého zázvoru a skořice
  • Malý lilek
  • Půl hrnku vývaru
  • Půl hrnku cizrny

 

A jak na to? Nejprve si připravíme zeleninu – mrkev, cuketu a lilek nakrájíme na větší kostky. Mezitím si na oleji dozlatova osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli a přidáme najemno nasekaný česnek a všechno koření. Přidáme připravenou zeleninu a několik minut smažíme. Zhruba po 5 minutách přidáme rajčata a cizrnu, podlijeme vývarem a dochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu a poté plamen stáhneme na minimum a přiklopené necháme vařit přibližně 15 minut, dokud nebude zelenina měkká. Servírujeme s bulgurem s červenou čočkou a quinoou, který si připravíme tak, že přidáme 300 ml vařící vody a necháme 5-10 min odležet. Dobrou chuť!

 

Jaké místo byste s námi chtěli navštívit v příštím dílu? Dejte nám vědět na našem Instagramu nebo Facebooku, budeme se moc těšit na všechny vaše tipy! ☺