Neposedná kuchyně: Mexická burrito bowl

Mexiko už dlouho patří mezi jedny z nejoblíbenějších letních destinací, které lákají milovníky slunce a jídla. Není se čemu divit – jejich kuchyně je typická nejen svou pálivostí, barevností a čerstvostí, ale také tím, že je nesmírně rozmanitá. Platí, že v každém regionu můžete ochutnat něco naprosto jiného, takže se můžete připravit na recepty plné barev a koření. Základem je spoustu fazolí, pikantní chili papričky, koriandr, rýže, kukuřice a plná hrst zeleniny.

 

Pokud máte to štěstí a plánujete do Mexika výlet, určitě vyzkoušejte tradiční jídla jako tacos, nachos, quesadilla, guacamole a další. Pokud vás dovča ale v nejbližší době nečeká, nezoufejte! Připravili jsme si pro vás recept na burrito bowl aneb rozložené burrito do misky, které vám domů zaručeně vnese slunce.

 

37aeb144-6366-11ea-9943-a0369f103266

Burrito bowl

Rýže na mexický způsob

Na kuře:

· 2 lžíce citronové šťávy

· 1 lžíce oleje

· 1 velký stroužek česneku

· ½ lžičky mletého chilli

· 1 lžička kmínu a soli

· 1 polévkové lžíce nasekaného koriandru

· 4 kuřecí řízky

· 2 papriky

 

Základ mísy:

· Několik listů hlávkového salátu

· 200 g fazolí

· 200 g kukuřice

· 1 avokádo (nakrájené na plátky)

· ½ červené cibule

 

Dresing

· 2 lžíce olivového oleje

· 3 lžíce citronové šťávy

· 1 lžíce nasekaného koriandru nebo petrželky

· 1 stroužek česneku

· ½ lžičky hnědého cukru

· ¼ lžičky mletého kmínu

· ½ lžičky soli

 

V míse smíchejte dohromady citronovou šťávu, olej, česnek, kmín, sůl, chili a koriandr a nechte v této směsi marinovat kuřecí řízky po dobu 30 minut. Na rozpálenou pánev přidejte olivový olej a pečte kuře z každé strany zhruba 8 minut, dokud nezezlátne. Nechte odpočinout a mezitím si na stejné rozpálené pánvi uvařte papriku (dokud nebude měkká). Dochuťte solí a pepřem. Rýži si připravíte tak, že ji zalijete zhruba 400 ml vody a přivedete k varu. Za občasného míchání vařte asi 5 minut, než se vyvaří veškerá voda. Poté odstavte, přiklopte poklicí a nechte ještě 3 minuty dojít.

Smíchejte salát, fazole, kukuřici, cibuli a papriku a rozdělte do 4 misek. Kuřecí plátky a avokádo nakrájejte na proužky, přidejte rýži a zalijte dresingem.

 

Jaké je vaše nejoblíbenější mexické jídlo? Napište nám na našem instagramovém nebo facebookovém profilu, budeme se moc těšit! :-) Barevné vaření přeje tým Rychlého vaření.