Kdo by neznal oblíbené italské Aglio e Olio – špagety s česnekem, olivovým olejem a chilli dokazují, že v jednoduchosti je síla. Jak ale na ně? Žádné dva recepty nejsou stejné a je proto pořádný oříšek najít ten nejlepší. My jsme zastánci klasické metody, kdy je klíčem k výbornému výsledku pomalé smažení česneku, aby chytnul tu správnou zlatohnědou barvu. Pokud je příliš světlý, bude postrádat svou plnou chuť, a je-li příliš tmavý, tak bude naopak pěkně hořký. Základem je to odchytit. A přesně to vás dneska naučíme! :-)
Špagety Aglio e Olio
6 stroužků česneku nakrájeného na tenké plátky
½ hrnku olivového oleje
1 nakrájená červená chilli paprička
Sůl, mletý černý pepř podle chuti
½ hrnku čerstvé petrželky
1 hrnek jemně nastrouhaného parmazánu (sýr Parmigiano-Reggiano)
Přivedeme k varu velký hrnec lehce osolené vody a vaříme špagety ve vroucí vodě za občasného míchání, dokud nebudou "al dente" (na zkus), asi 12 minut. Mezitím si na mírném ohni pomalu osmahneme česnek (po dobu zhruba 10 minut) – jakmile začne olivový olej bublat, snížíme teplotu a pokračujeme ve smažení dalších 5 minut, dokud nebude česnek zlatavě hnědý. Do špaget přidáme chilli papričku, černý pepř, sůl, olivový olej s česnekem a posypeme petrželkou a půl hrnku sýru (zbytkem na závěr posypeme špagety). Vše zamícháme a můžeme podávat.
Malý tip na konec: Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat ančovičky.
Jste fanoušky takovýchto lehce pálivějších pokrmů? Napište nám na našem instagramovém nebo facebookovém profilu, budeme se moc těšit!