Jak na pravé Aglio e Olio?

Kdo by neznal oblíbené italské Aglio e Olio – špagety s česnekem, olivovým olejem a chilli dokazují, že v jednoduchosti je síla. Jak ale na ně? Žádné dva recepty nejsou stejné a je proto pořádný oříšek najít ten nejlepší. My jsme zastánci klasické metody, kdy je klíčem k výbornému výsledku pomalé smažení česneku, aby chytnul tu správnou zlatohnědou barvu. Pokud je příliš světlý, bude postrádat svou plnou chuť, a je-li příliš tmavý, tak bude naopak pěkně hořký. Základem je to odchytit. A přesně to vás dneska naučíme! :-)

 

0ae929ee-9e69-11ea-800c-a0369f10330e

Špagety Aglio e Olio

0,5 kg špaget

6 stroužků česneku nakrájeného na tenké plátky

½ hrnku olivového oleje

1 nakrájená červená chilli paprička

Sůl, mletý černý pepř podle chuti

½ hrnku čerstvé petrželky

1 hrnek jemně nastrouhaného parmazánu (sýr Parmigiano-Reggiano)

 

Přivedeme k varu velký hrnec lehce osolené vody a vaříme špagety ve vroucí vodě za občasného míchání, dokud nebudou "al dente" (na zkus), asi 12 minut. Mezitím si na mírném ohni pomalu osmahneme česnek (po dobu zhruba 10 minut) – jakmile začne olivový olej bublat, snížíme teplotu a pokračujeme ve smažení dalších 5 minut, dokud nebude česnek zlatavě hnědý. Do špaget přidáme chilli papričku, černý pepř, sůl, olivový olej s česnekem a posypeme petrželkou a půl hrnku sýru (zbytkem na závěr posypeme špagety). Vše zamícháme a můžeme podávat. 

 

Malý tip na konec: Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat ančovičky.

 

Jste fanoušky takovýchto lehce pálivějších pokrmů? Napište nám na našem instagramovém nebo facebookovém profilu, budeme se moc těšit!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení