Bellini je oblíbený šumivý koktejl s příjemnou broskvovou chutí, který v roce 1948 vytvořil Ital Giuseppe Cipriani v Benátkách. Pohrával si se sladkým Proseccem a broskvovým pyré tak dlouho, dokud nepřišel na poměr dva ku jedné. Jeho syn Arrigo později ve své knížce popsal, jak jeho otec vůbec došel k názvu tohoto lahodného nápoje. Narůžovělý odstín mu zřejmě připomínal teplou paletu barev, kterou používal ve svých biblických dílech renesanční malíř Giovanni Bellini z 15. století. Takže volba jména byla jasná.
Tento koktejl se obvykle podává při brunchi nebo jako aperitiv. Perfektně podtrhuje chuť sýrů, uzeného masa a dalších slaných pokrmů. Pokud zrovna nemáte po ruce Prosecco, můžete ho nahradit jakýmkoliv vaším oblíbeným šumivým vínem. To samé platí pro broskve – samozřejmě jsou nejlepší ty čerstvé, ale mimo sezónu můžete bez problému využít i ty konzervované. Ať už použijete jakoukoliv variantu, tak zaručeně prozáříte jakoukoliv party!
Jak na Bellini?
Ingredience:
- Lahev vychlazeného Prosecca
- 2 broskve
- pomerančovo-broskvový koncentrát pro doladění chuti (https://www.rychlevareni.cz/novinky/napojovy-koncentrat-broskev-a-pomeranc/)
Oloupejte a nakrájejte broskve na kostičky a mixujte tak dlouho, dokud nevznikne pyré. Poté proceďte přes sítko a pokud chcete, nechte zchladit v lednici. Do sklenice poté nalijte 2/3 vychlazeného Prosecca, 1/3 pyré, trochu džusu a důkladně promíchejte. Ozdobte plátkem broskve a ihned podávejte.
Pokud jste milovníky broskvové chuti, tak si rozhodně Bellini nenechte ujít.
Pro podtržení umělecké atmosféry starých Benátek můžete po skleničce Bellini zajít navštívit některou z výstav, které jsme pro vás vybrali: Portrét v Čechách pohledem dvou staletí (Císařská konírna, Praha), Why This World (Galeria Miroslava Kubíka, Litomyšl) nebo Theodor Pištěk: ANGELUS (Dům umění města Brna, Brno).
Dejte nám vědět na našem Facebooku nebo Instagramu, kam se vydáte. :-)